Routine als recept voor een productief en gelukkig leven

Routine: veel mensen en zeker ook ondernemers vinden het maar een vies woord. Want routine maakt mensen inflexibel en bang om risico’s te nemen… toch? Niets is minder waar, want routines en vaste gewoontes blijken juist heel goed te zijn voor de productiviteit en hoeven flexibiliteit helemaal niet in de weg te staan. Daarnaast zijn mensen die zich aan routines houden, bewezen gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Hieronder leg ik de kracht van routines uit en bespreek ik waarom routines helemaal niet saai hoeven te zijn. Daarnaast bespreek ik 3 routines die je gemakkelijk in je (werkende) leven in kunt bouwen.         

Waarom routines werken

Het grootste gedeelte van de dag leven we op de automatische piloot: we voeren verschillende acties uit, maar denken er niet over na. Nu denk je misschien: leven op de automatische piloot, dat is toch helemaal niet wenselijk? Deels waar: je wilt namelijk soms op je scherpst zijn en juist heel bewust en geconcentreerd aan iets werken. Maar dit hou je simpelweg niet de hele dag vol. Door te leven met routines, kun je bepaalde taken op een vaste en gestructureerde manier doorlopen. Het geeft je hersenen rust en bespaart je energie. De opgespaarde energie kun je vervolgens toepassen wanneer het écht nodig is. 

Om een gezonde en productieve routine aan te leren moet je zorgen dat bepaalde gewoontes onderdeel van je leven worden. Opvallend veel succesvolle mensen zweren bij routines en er zijn meerdere bestsellers over geschreven: het maakt ze productiever, doelgerichter en gelukkiger. Wat hierin vaak terugkomt, is dat succesvol worden niet alleen bereikt wordt met wilskracht, maar ook juist door gestructureerd en volgens (gezonde) routines te leven.  

Hieronder bespreek ik 3 voorbeelden van routines die je in je leven in kunt bouwen.

1: Ochtendroutine

Het hebben van een ochtendroutine zorgt voor een efficiënt begin van je dag. Laten we voorop stellen – ondanks dat sommigen anders beweren – dat er geen vast recept bestaat voor het perfecte ochtendritueel. Het perfecte ochtendritueel bestaat wel, maar het verschilt van persoon tot persoon. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om vroeg op te staan en zonder ontbijt een half uurtje te gaan sporten, maar een ander vindt het lekkerder om ’s ochtends een relaxed rondje park te lopen met een podcast op. Ik geloof er trouwens wel in, en die gedachte wordt door de wetenschap gesteund, dat ‘s ochtends bewegen goed is voor de mens. Het geeft je lichaam veel energie en je bent de rest van de dag scherp.          

Ga dus op zoek naar een ochtendritueel dat bij jou past en (heel belangrijk) pas het consequent toe. Je zult dan al snel merken dat het een gewoonte wordt. In een eerdere blog heb ik al eens uitgebreid mijn eigen ochtendritueel besproken, mocht je dat interessant vinden, lees het hier.

2: Sportroutine

Zeker als je een drukke ondernemer bent, kun je veel baat hebben bij een sportroutine. Zie sporten als een investering: het kost je wat tijd en energie, maar ik geloof dat het zich uiteindelijk terugbetaalt. Door fysiek en mentaal fit te blijven, ben je namelijk scherper en productiever tijdens je werkuren. Daarnaast is sporten de perfecte manier om je hoofd leeg te maken en alle stress van de dag er even uit te zweten. 

Maar hoe zorg je dat je ook daadwerkelijk regelmatig sport? Hier is het antwoord weer: routine! Plan een vast sportschema in voor jezelf. Noteer op welke dagen je welke sportieve activiteiten of oefeningen gaat doen. Belangrijk: leg de lat niet te hoog, maar hou het wel een langere periode vol. Zo gaat het sporten vanzelf een gewoonte worden, een standaardprocedure, en zal het steeds gemakkelijker en vanzelfsprekender gaan.

3: Avondroutine

Een avondroutine is belangrijker dan je denkt. In de avond leg je namelijk de basis voor de volgende dag. Net als in je ochtendroutine kun je hier ook weer vaste elementen inbouwen, bijvoorbeeld iedere avond 20 minuten lezen voor je gaat slapen. Het klinkt misschien een beetje saai, maar probeer ook iedere dag op dezelfde tijd te gaan slapen – op een paar gezellige uitzonderingen na natuurlijk. Door op dezelfde tijd te gaan slapen, gaat je lichaam hier aan wennen en bouw je een heel gezond natuurlijk slaapritme op. Een ander populair onderdeel om eventueel op te nemen in je avondroutine is de ‘3 goede dingen’ oefening, ontwikkeld door psycholoog Martin Seligman. Het houdt in dat je dagelijks voor het slapengaan 3 dingen opschrijft die goed gingen en waarom die zo goed gingen. Sommige mensen vinden dat misschien wat zweverig, maar probeer het eerst voor je oordeelt. Het is namelijk niet voor niets wetenschappelijk bewezen dat het mensen gelukkiger maakt.    

Heb je nog vragen? Laat ze hieronder achter, ik vind het leuk om je te helpen.
Wil je naast het aanleren van routines ook werken aan je business? Daar kan ik je goed mee helpen. Als business & performance coach help ik ondernemers met het groeien van hun business en hun mindset. Een keer vrijblijvend kennismaken?

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel


Reacties op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *