Wat is persoonlijk leiderschap en hoe pas je het toe?

Open een willekeurige vacature en grote kans dat je de term ‘persoonlijk leiderschap’ ergens voorbij ziet komen. Het is zo’n heerlijke term waar we allemaal wel een idee bij hebben wat het is, maar daar blijft het vaak wel bij. “Leiding nemen over je eigen leven… toch?”, veel verder komen we niet. En hoewel dit in de essentie natuurlijk precies is wat persoonlijk leiderschap betekent, vinden we de vertaling naar de praktijk lastig. Want hoe neem je de leiding over je eigen leven en wat is een goed startpunt? Met het eenvoudige 4-stappenplan hieronder, help ik je graag op weg.      

Stap 1: Bepaal wie je bent en waar je goed in bent

Jij kent jezelf als geen ander… toch? Ondanks dat we de hele dag met onszelf opgescheept zitten, weten we soms nog steeds niet precies waar we goed in zijn, wat onze waarden zijn en waar we in het leven naartoe willen. Dit komt omdat we met onze dagelijkse werkzaamheden bezig zijn en niet de tijd nemen om onszelf te analyseren. Pak eens een groot stuk papier en schrijf daarop 10 dingen waar je goed in bent en 10 waarden die voor jou belangrijk zijn. Laat het liggen en kijk er over een week nog eens naar: neem de tijd om jezelf te leren kennen. Als je weet wie je bent, kun je namelijk veel gemakkelijker bepalen wat je wilt en de juiste keuzes zullen automatisch volgen.

Stap 2: Kies je ‘persoonlijk leiderschap’ doelen

Nadat je de tijd hebt genomen om jezelf onder de loep te nemen en nu je weet waar je goed in bent en wat je waarden zijn, kun je doelen op gaan stellen. Iemand die persoonlijk leiderschap toont weet namelijk precies waar hij of zij in de toekomst wil zijn. Bij het opstellen van deze doelen is het belangrijk om ze steeds naast je sterke punten en waarden te houden. Je wilt namelijk heldere doelen opstellen die bij je passen, je richting geven en je blijven inspireren, want daarmee vergroot je de kans – dit is wetenschappelijk bewezen – dat je ze daadwerkelijk behaalt.

Stap 3: Waar sta je nu?

Nu je weet wie je bent en wat je doelen zijn, kun je gaan kijken waar je nu staat. Misschien beweeg je voor het behalen van sommige doelen al een stuk in de goede richting. Maar omgekeerd kan het ook zo zijn dat je nu zijpaden inslaat die je niet dichter bij je doel brengen. Is dit laatste het geval, dan is het tijd de leiding over je leven terug te nemen. Soms moet je hiervoor grote beslissingen nemen, maar als ze je dichter bij je doelen brengen, zijn het altijd goede beslissingen.

Stap 4: Actie ondernemen

Ik heb de lastigste stap voor het laatst bewaard. Als business coach merk ik dat het hier vaak fout gaat: de doelen zijn er wel, maar de juiste acties ontbreken. Als je daadwerkelijk persoonlijk leiderschap over je leven wilt hebben is het cruciaal dat je je doelen omzet in concrete acties. Soms kan een doel zo ‘groots’ zijn dat je onderaan de berg naar boven blijft staren, maar geen stap vooruit zet. Mijn advies is altijd om je doelstellingen op te delen in allemaal kleinere subdoelen. Op die manier kom je stap voor stap dichter bij je doel en haal je voldoening uit de kleine overwinningen die je behaalt. 

Heb je nog vragen? Laat ze hieronder achter, ik vind het leuk om je te helpen. Wil je naast persoonlijk leiderschap ook werken aan je business? Daar kan ik je goed mee helpen. Als business & performance coach help ik ondernemers met het groeien van hun business en hun mindset. Een keer vrijblijvend kennismaken?

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel


Reacties op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *