Ondernemen gaat beter als je fit en gezond bent. Sporten en ondernemen.

Sporten en ondernemen. Toen ik op deze termen in Google zocht, kwam ik maar een aantal artikelen tegen over dit fenomeen. Toch sport het overgrote deel van de ondernemers. Sterker nog, volgens Tim Ferriss heeft een groot aantal succesvolle ondernemers een paar dingen gemeen; trainen, mediteren en niet tot nauwelijks eten in de ochtend. 

Op het moment dat wij verhuisden naar Groningen (zo’n vier jaar geleden), had ik mijzelf voorgenomen om ‘s ochtends naar de sportschool te gaan. Uiteraard deed ik daarvoor al wel aan sport, maar dit betekende niet veel meer dan af en toe een stukje hardlopen en een sporadische opdruk sessie.

In het begin doe je maar wat in zo’n sportschool. Heel simpel. Geen tactiek, geen kennis van zaken en gewoon maar wat aankloten. Maar gelukkig wordt dit soort dingen door andere (vroege) sporters ook snel opgemerkt en raak je eenvoudig aan de praat. 

De keuze voor deze sportschool was destijds snel gemaakt, aangezien deze lekker dichtbij was en vooral goedkoop. Tsjah, voor hetzelfde geld ben je er binnen drie maanden weer op uitgekeken, zoals menig ander Nederlander. Ik gelukkig niet.

Wat mij opviel in de sportschool, met name op de vroege tijdstippen (destijds om 07.00 uur), is dat er:
1) dagelijks dezelfde mensen trainen 
2) dit vaak erg ambitieuze mensen zijn (qua werk of opleiding)
3) een groot deel hiervan ondernemer is! 

Dit zie je overigens niet op de manier van trainen, maar door met ze te praten. Dat terzijde.

Sporten en ondernemen

Rondom mijn trainingen, die ik ondertussen had geïntensiveerd naar vrijwel dagelijks, sprak ik regelmatig andere ondernemers. Gemotiveerde en enthousiaste mensen die wat willen bereiken in hun (zakelijke) leven. Hard werken gaat namelijk een stuk beter als je fit bent! Mensen die voorafgaand aan het werk even lekker alles eruit gooien, hierdoor goed wakker zijn en vervolgens de dag winnen! Ik heb zelf altijd geloofd in het feit dat als ik eerder wakker ben dan de concurrent, ik de wedstrijd win. Daarom komt deze blog ook tot stand om 05.21 uur as we speak.

Momenteel train ik dus vrijwel elke ochtend en ik merk dat ik hierdoor beter kan nadenken, de gehele dag actiever ben, mij gelukkig voel en harder werk. Waardoor ik vervolgens beter en meer presteer. Sterker nog, als ik om wat voor reden dan ook een keer niet getraind heb, voel ik mij bijna chagrijnig worden 😉 Sporten en ondenemen is voor mij onlosmakelijk verbonden.

Na verloop van tijd ben ik geswitcht naar een meer besloten sportschool bij mij in de buurt, waar ik nog meer ondernemers heb leren kennen. Hier wordt personal training gegeven en small group training. Toen pas viel bij mij het kwartje echt! Bij deze sportschool kwam ik er namelijk achter dat veel ondernemers een personal trainer hebben. Niet omdat ze zelf de motivatie niet hebben om te trainen, maar omdat ze tot het uiterste gepusht willen worden en dat op een zo effectief mogelijke manier! Iemand die ze vertelt om juist nog even door te gaan waar ze anders gestopt waren. Ga maar na: vrijwel alle topsporters hebben een coach! Hiermee bereiken ze hun doelen sneller en ze hebben een slimmere manier van trainen.

Een personal trainer, een coach

Waarom heb je als ondernemer dan geen (business) coach? Soms is het namelijk erg eenzaam als ondernemer. Dan is het toch fijn dat je een business coach hebt waar je af en toe even tegenaan kan praten of mee kan sparren?
Een business coach zorgt er voor dat je een spiegel krijgt voorgehouden op gezette tijden. Hij is eerlijk naar jou waar je dat zelf niet altijd even bent. Een business coach kan je ook helpen om een stok achter de deur te zijn. Je juist net even dat extra telefoontje te laten doen of te zorgen dat de actie onderneemt die nodig is.

Je (zakelijke) netwerk uitbreiden

Anyhow, mijn zakelijke netwerk was voordat ik ben gaan sporten al goed te noemen, maar dit heb ik in de jaren dankzij het sporten en ondernemen echt enorm kunnen uitbreiden. Sterker nog, ik heb hier zelfs een fantastische vriendschap aan overgehouden.
Met een personal trainer, dat wel!

Als business coach help ik ondernemers door een stok achter de deur te zijn. Ik maak samen met de ondernemer een plan en houdt ze verantwoordelijk voor gemaakte afspraken. Graag ondersteun ik met zaken zoals het installeren van een ochtendroutine met als resultaat; meer plezier uit het (werkende) leven halen, leukere klanten bedienen en een beter rendement.
Wil jij ook ervaren wat businsscoaching voor jou kan betekenen? Ik wil je graag uitnodigen voor een vrijblijvende kennismaking.

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel

Business en performance coach