Met een goed ochtendritueel win je de wedstrijd

De kracht van een goed ochtendritueel

Er is al heel veel over geschreven; de kracht van een ochtendritueel. Ik ben zelf erg fan van rituelen. Je zou het bijna als autistisch kunnen omschrijven.
Als ik mijzelf elke dag via een bepaald ochtendritueel hetzelfde kunstje laat doen, dan weet ik dat ik het gewenste resultaat bereik. Ik neem je graag mee in mijn ochtendritueel, waardoor ik de dag topfit start en hiermee in staat ben de dag te winnen!

Mijn ochtendritueel begint bij, jawel, het opstaan

Mijn wekker gaat elke dag om 05.55 uur. Zonder al te veel twijfel spring ik mijn bed uit en kleed mij aan. Sportkleren wel te verstaan. Ik zeg heel bewust zonder al te veel twijfel, aangezien het bed een erg slechte raadgever is waar je niet te lang naar moet luisteren.

Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat het mij in de zomer vele malen eenvoudiger afgaat om mijn ochtendritueel in stand te houden, dan in de wintermaanden. Sterker nog, ik heb in de zomer geen enkele moeite om rond 5.00 uur mijn vertrouwde nestje te verlaten. Pro tip; Kleine kinderen helpen hier ook erg goed bij.

ochtendroutine
Hoppa! Opstaan!

Trainen

Eenmaal aangekleed ga ik naar de sportschool of ga een rondje rennen. Niks geks. Een uur krachttraining of een half uurtje hardlopen. Dit zorgt er voor dat ik mentaal goed wakker ben en ik voel mij vervolgens de gehele dag scherp. Lichamelijk ben je direct opgepept!
Het grote voordeel is dat, als je dit op een lege maag doet, je lichaam uit je vetreserves energie put.

Water (drinken)

Eenmaal thuis -vooral na het hardlopen- zweet ik nog even rustig uit en drink vervolgens een grote hoeveelheid water. Ik denk altijd maar aan het feit dat je lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat en zorg daarom direct voor hydratatie. Belangrijk onderdeel van mijn ochtendritueel!

Idealiter heb ik dan mijn gezondheidsdoel nummer 1 voor die dag al behaald. Dit geeft direct een goed gevoel. Het groene vinkje kan gezet worden 😉

Leuk boekje hierover is trouwens “Make Your Bed”.

Koud water (douchen)

Eenmaal een beetje uitgezweet neem ik een koude douche. In het begin is dit even afzien maar ik doe dit al ruim zes jaar, dag in dag uit en ik weet niet beter. Douche ik dan nooit warm? Natuurlijk wel! Maar dit is meestal na een dag werken, met name ‘s avonds. Maar ook dan douche ik weer koud af. Koud douchen schijnt heel veel gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen, zoals je afweersysteem te verbeteren en je vetverbranding te verhogen.

Doordat ik vroeg op sta, getraind en gedoucht heb, ben ik klaar om de dag aan te kunnen. Vele mensen staan pas rond dit tijdstip op en ik ben al helemaal klaar. Ik heb sinds mijn ondernemerschap altijd geleefd met het motto “Als ik eerder opsta dan dan concurrent, dan win ik de wedstrijd!” 

Afhandeling zakelijke zaken

Ook dit is belangrijk aspect van mijn ochtendritueel. Op het moment dat ik fris en fruitig ben en aangekleed, pak ik mijn laptop erbij. 

Ik bekijk of er nog belangrijke zaken zijn die op dat moment mijn aandacht vragen. E-mails die ik binnen twee minuten kan beantwoorden, beantwoord ik direct. E-mails die langer duren om te beantwoorden pak ik op een later moment op kantoor op, waardoor ik productief kan blijven.

LinkedIn bekijk ik om te zien wat er gebeurt in de wereld en hierin heb ik mijzelf als doel gesteld dat ik dagelijks in contact ben met bestaande en nieuwe relaties. Hier heb ik een schema voor gemaakt, waardoor ik zeker weet dat ik hier een bepaald aantal afspraken uit haal. Als je hier graag meer over wil weten, dan vertel ik je er graag meer over.

Zoals aangegeven eet ik niet ‘s ochtends. Dit heeft voor mij een aantal voordelen. Hierdoor voel ik mij mentaal veel scherper, ik blijf langer vet verbranden -zeker als je getraind hebt- en het scheelt ook gewoon heel veel tijd.
Bijkomend voordeel is is dat je meer kunt eten rond lunchtijd en dus extra kunt genieten!

Waarom doe ik dit allemaal?

Ik merk dat ik heel veel baat heb bij structuur en ik wil gewoon bepaalde zaken gedaan hebben voordat de dag voor “andere mensen” begint. Hierdoor voel ik mij fantastisch en heb gewoon veel meer plezier in de dingen die ik vervolgens doe. Je moet jezelf als het ware aanleren om te gaan genieten van de “zware” dingen zoals trainen en het koude douchen. Door dit in je ochtendritueel te implementeren of te installeren zoals ik het noem, worden dingen “gewoon” en gewenning.

Menig ondernemer, atleet of beroemdheid heeft een ochtendritueel volgens het boek “Tools of Titans”. Vaak hebben deze (succesvolle) mensen een aantal dingen gemeen als het gaat om hun ochtendritueel:

  1. Niet tot nauwelijks eten 
  2. Trainen
  3. Mediteren

Het installeren van een nieuw ochtendritueel

Veel van de mensen die ik spreek als ondernemerscoach hebben niet echt een strak ochtendritueel geïnstalleerd. Vaak proberen we samen op een subtiele manier kleine aanpassingen hier in aan te brengen. Door bijvoorbeeld ‘s ochtends eerst een half uurtje buiten te gaan wandelen met een podcast op. Zo kan je lekker wakker worden en tegelijkertijd kennis vergaren.
Of door bijvoorbeeld door ‘s ochtends op te schrijven wat je die dag sowieso gedaan wilt hebben. Lees; doelen stellen.

Kleine stapjes toevoegen en hier een gewenning van maken, creëert een ochtendritueel dat bij jou past.

Sparren over jouw business

Wil jij ook graag eens sparren over jouw business en ben je benieuwd naar wat een goed ochtendritueel voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan eens contact met mij op. Ik vertel er graag over en misschien helpt het je.
Wil je graag meer weten over hoe business coaching werkt? Hier vertel ik er meer over.

Tot slot

Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik zou zelf graag meer gaan experimenteren met meditatie. Ook wil ik nog wel eens proberen nog eerder op te staan waardoor er meer tijd ontstaat om content te creëren

Tevens zou ik wel de tijd willen maken om ‘s ochtend alvast een rondje sauna te doen. Dit heeft ook heel veel gezondheidsvoordelen, maar daar kan ik wel een apart blog artikel aan wijden.

Mocht je nog tips hebben, of zelf een goed ochtendritueel ontwikkeld hebben, dan verneem ik het heel graag. Hoe zit jouw ochtendroutine er uit?

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel

Business en performance coach


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *