Over mij

Wie is John Sportel?

Ik ben John, 38 jaren jong, wonende in Groningen, getrouwd met de mooiste vrouw, vijf kids, helemaal burgerlijk. Ik mis alleen de labrador nog.

De rest van mijn verhaal is minder burgerlijk. Op mijn 15e ben ik fulltime gaan werken: school en ik waren geen vrienden. Ik startte in de retail bij Dynabyte Computers in Groningen. Daar heb ik geleerd wat werken is en ik deed er een gezonde dosis mensenkennis op. Dit beviel mij wel!

Maar na enige tijd kreeg ik genoeg van vier winkelmuren en was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ging zakelijke telefoniecontracten verkopen. Met een pak aan en een stropdas om, ouderwets de boer op. Dit bleek later mijn basis te worden voor een groot zakelijk netwerk in Noord-Nederland. Ook leerde ik er wat discipline is.

Na 10 jaar fulltime gewerkt te hebben, besloot ik op een middag heel impulsief mijn ontslag in te dienen en een ticket te kopen naar de andere kant van de wereld: Australië. Hier heb ik bijna een jaar rondgereisd, (hard) gewerkt en veel genoten.

Commercie

In Nederland speelde ik al met het idee dat ik niet altijd voor een baas wilde werken, in Australië werd dat idee alleen maar sterker. Op een zeker moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gestart met het opzetten van een software bedrijf, gespecialiseerd in het maken van webapplicaties en apps. Dit bedrijf is erg snel gegroeid, met name door het goed inzetten van sales en marketing. Het netwerk dat ik in de jaren ervoor had opgebouwd in de B2B sales, zorgde voor een vliegende start. Mijn aandelen in dit bedrijf heb ik ondertussen verkocht aan mijn toenmalige compagnon.

Ik krijg energie van het werken met mensen en ik vind het mooi om mensen om mij heen te enthousiasmeren, te verbinden en te bewegen om actie te ondernemen. Dit is ook exact de reden dat ik gestart ben als business coach!

Discipline en routine

Ik ben echt een routinedier: gedreven en gemotiveerd volg ik een strak plan. Of dat altijd al zo was? Zeker niet!
Routine was vroeger ver te zoeken bij mij – een vies woord als je het mij vroeg. Als je mij nu vraagt een oordeel over mijzelf in mijn jonge jaren te vellen, dan had ik de jonge John Sportel een loser genoemd!


Ik sliep uit, ik was lui, ik ging zeker niet naar de sportschool, at veel en ongezond en was te dik. Maar het ergste was dat ik geen concrete doelen had, enkel een vage droom. Ik deed maar wat. Om een voorbeeld te geven: toen ik begin 2010 naar Australië ging, woog ik bijna 100 kilo schoon aan de haak. En dat kwam niet van het trainen! Spieren wegen meer dan vet en ik weeg nu 85 kilo in een stuk betere gezondheid.


Ik zat in die tijd letterlijk niet lekker in mijn vel en ik was niet gelukkig meer met het werk dat ik deed. Werken werd een sleur en ik voelde mij als een aap die telkens hetzelfde kunstje moest opvoeren.

Wanneer kwam er verandering

Vooropgesteld: verandering komt (en gaat) in stapjes – soms twee stappen vooruit en soms eentje terug.
Mijn verandering kwam door veel meer te gaan lezen. En heel specifiek nadat een bevriende marketingman een artikel schreef dat hij voor het eerst in jaren weer onder de 100 kilo woog. Hij was substantieel afgevallen, dankzij het lezen – en natuurlijk de nodigde actie te ondernemen – van het boek Four Hour Body van Tim Ferriss. Op dat moment ging er bij mij ook een lampje branden en ben ik voorzichtig gaan experimenteren met andere voeding: ‘s ochtends bijvoorbeeld beginnen met een ontbijt van spinazie, linzen en eieren. Tot die tijd dacht ik nooit na over de brandstof die ik in mijn lijf stopte – als het maar lekker was.

Niet veel later had ik meer energie, ik zag er beter uit en ik voelde mij ook beter! Hierdoor kon ik vervolgens mijn ochtendroutine verder gaan aanpassen. Ik begon de ochtend bijvoorbeeld met hardlopen, daarna het bovengenoemde ontbijt, gevolgd door een koude douche. Zo installeerde ik stapje voor stapje een nieuw ochtendritueel.

Mocht je denken dat het mij allemaal heel gemakkelijk afgaat, dat ‘s ochtend vroeg je bed uit, hardlopen of naar de sportschool gaan, koud douchen en ademhalingsoefeningen? Nee, natuurlijk niet. Ik ben ook maar een mens. Die zijn van nature lui. Maar door het stapsgewijs aan te pakken en de voordelen van deze nieuwe leefstijl op mijn dagelijkse leven te ervaren, wil ik niet anders meer.

Wil jij graag…

Meer structuur in je werk?

Leukere opdrachtgevers?

Jouw tijd beter betaald krijgen?

Een stok achter de deur?

Plan vandaag jouw gratis kennisgesprek in

Neem contact op

Stap voor stap naar een leukere business

Ik ben absoluut geen voedingscoach of personal trainer. Hier zijn andere mensen veel beter in dan ik. Wel ben ik overtuigd dat ik dankzij mijn ervaring (met vallen en opstaan!) jou kan helpen met handvatten, waardoor je stappen kunt maken naar een leukere business. Een business met fijne mensen om je heen, waarin je meer geld verdient, minder energie kwijt bent aan randzaken en meer voldoening haalt uit je werk. Dat is waar ik jou als business coach je mee kan helpen!


Lijkt het je leuk om een keer verder te praten? Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Wat kan er gebeuren? In het ergste geval klikt het niet. Coffee is on me!