Hoe houd ik mijzelf verantwoordelijk voor gestelde doelen?

Aan het begin van het jaar maak ik met mijzelf afspraken. Dit lijstje heet goals 2020, of volgend jaar goals 2021. Bij mij zijn deze goals (doelen in gezond Nederlands) keiharde afspraken met mijzelf. Hoe houd ik mijzelf verantwoordelijk voor gestelde doelen?

Deze doelen stel ik voor mijzelf op verschillende fronten, zowel privé als zakelijk.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan materialistische zaken (geld, auto of een mooi huis), maar juist zaken zoals gezondheid en geluk staan op mijn lijstje. Laatstgenoemden zijn niet te koop maar wegen bij mij het zwaarst.
Daarop voortbordurend; als ik gelukkig ben, heb ik vaak de andere zaken die op deze lijst staan ook op orde. Het draait om de totale balans.

Zakelijke doelen

Een zakelijk doel voor mijzelf bijvoorbeeld bij beeproger is om een bepaalde omzet genereren. Nou moet ik zeggen dat een bepaald virus in dit jaar wel creativiteit vergt, maar dat terzijde. Tevens heb ik als doel gesteld kritischer te zijn op welke opdrachtgevers wel en niet goed bij ons passen. Je kunt hierbij ook denken aan een opdrachtgever die voor een langere periode haar applicaties met ons wil doorontwikkelen. Zo’n klant past in een door ons geschetst profiel.

Persoonlijke doelen / gezondheid

In de categorie gezondheid heb ik mijzelf natuurlijk ook doelen gesteld. Een voorbeeld hiervan is gekoppeld aan de sportschool, dat ik een bepaald aantal kilo’s wil kunnen optillen (deadliften). Dit gaat weer gepaard met meer spiermassa en als je hierbij goed op je voeding let, heb je ook nog een sixpack in de zomer. Leuk bijkomend voordeel!
Om dit doel te behalen maak ik het voor mijzelf visueel en hier hang ik een getal aan. In dit geval het aantal kilo’s wat ik willen kunnen tillen en een bepaald percentage lichaamsvet.

Zo weet ik precies wanneer ik wat moet behalen en in welk tijdframe.
Een ander doel voor mijzelf is dat ik graag minimaal 6 keer per week beweeg. Dit kan zijn boksen, hardlopen of krachttraining. 

Door heldere doelen te te stellen, te formuleren en op te schrijven weet je waar je naar toe moet werken. Je kunt dit vervolgens weer heel goed “opknippen” in kleine stapjes.

Als je doel is om bijvoorbeeld in augustus 10 kilo vet kwijt te zijn, dan weet je dat je in januari nog 8 maanden de tijd hebt om dit kwijt te raken. Plat gezegd is dit nog geen 1 kilo per maand. Hierdoor houd je het simpel en kan je gelijktijdig naar je doel toe werken. Uiteraard geldt hier dat je jezelf nmoet wegen, meten en foto’s maken om jezelf te blijven motiveren.

Het bijhouden van je progressie

Zelf houd ik mijn progressie in de sportschool bij middels een app genaamd Repcount. En om mijn gewicht in de gaten te houden heb ik weegschaal gekoppeld aan mijn WiFi netwerk die mij middels grafieken in de app op de hoogte houdt. Als je eenmaal progressie begint te zien, word je enthousiast en ga je verder!

In het zakelijke geval weet ik wat ik heel duidelijk wat ik moet doen om aan het einde van het jaar de gewenste omzet in de boeken te hebben. Dit deel ik op voor ons team in maand-targets en vervolgens in week-targets. Hiermee rekening houdend dat er weken zijn zoals de bouwvak, kerst en oud & nieuw en onvoorzien.

Hoe houd ik mijzelf verantwoordelijk voor gestelde doelen?
Deze moet minimaal zes dagen in de week gevuld zijn!

Deze stappen maak ik voor mijzelf vervolgens nog kleiner, waardoor ik weet hoeveel aanvragen ik moet genereren, hoeveel afspraken gemaakt dienen te worden en hoeveel offertes moeten worden aangeboden om tot een bepaald omzetdoel te komen.

Hiermee wordt het leven heel simpel, meetbaar en effectief!
Ik weet als ik elke dag drie afspraken heb met potentiële opdrachtgevers en relaties, dat ik succesvol ben. Nog mooier is als je een extra afspraak doet per dag. Kijk eens wat er dan met je cijfers gebeurt!

Een goed CRM syteem voor je zakelijke doelen

Om dit bij te houden is het verstandig om een goed CRM systeem te gebruiken. In ons geval gebruiken wij het systeem Pipedrive, maar in Groningen zit nog een hele mooie CRM leverancier genaamd Simplicate.
In Pipedrive hebben wij al onze relaties staan, onze openstaande aanvragen, de lopende en (helaas) verloren deals, alle activiteiten door de jaren heen, etc.

Door het gebruik van een dergelijk systeem kunnen alle collega’s met 1 druk op de knop middels een dashboard zien hoe wij er voor staan en wat er moet gebeuren. Alle data is op elk moment beschikbaar. Meten is weten in dit geval!

Jezelf verantwoordelijke houden voor je eigen doelen?

Dus wil jij ook jezelf verantwoordelijk houden voor de doelen die je jezelf stelt? Schrijf ze op, of maak een moodboard met foto’s of plaatjes van wat je wilt bereiken.
Hak je doelen op in kleine stapjes (maanden, weken of zelfs dagen) en houd ze netjes bij middels een notitieboekje of bijvoorbeeld een Excel document of in een app. Zo houd je je progressie in de gaten en komen soms ogenschijnlijk onbereikbare doelen toch binnen handbereik!

Een stok achter de deur nodig?

Lukt het je nou niet om zakelijk gezien bepaalde doelen te bereiken? Dan kan je altijd overwegen om eens een kop koffie met mij te drinken. Mogelijk kan ik je helpen om je verantwoordelijk te houden voor je gestelde doelen. Het enige wat je hiervoor zelf moet doen is contact met mij op te nemen. Kost je niets!

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel

Business en performance coach