Leren focussen – 4 tips voor een ijzersterke focus

Je opent ’s ochtends je mail en je begint aan het beantwoorden van je ongelezen berichten. Halverwege het typen van je eerste mail gaat de telefoon. Je staat je klant te woord en terwijl je ophangt, schiet je ineens te binnen dat je nog iets wilde sturen naar een andere klant van je – dat moet echt eerst. Nadat je het opgestuurd hebt, kijk je in je agenda. Alweer zo laat? Ik heb zo een afspraak. Terwijl je vliegensvlug je spullen pakt om weg te gaan, gaat de telefoon weer: “sorry, ik ben op weg naar een afspraak, ik bel je zo terug”.   

Herkenbaar? Voor veel ondernemers – ik ben er zelf soms ook schuldig aan – is dit de waan van de dag. En alhoewel er niets mis is met een lekker volle agenda of een drukke baan, ligt het verlies van focus op de loer, zeker als je de hele dag 10 dingen tegelijk aan het doen bent. Hieronder geef ik je 4 tips mee waarmee je ondanks je drukke leven toch kan blijven focussen.

1. Deel je dag realistisch in

Om gefocust te blijven, is het belangrijk om je hoofd soms even rust te geven. Deel je dag daarom altijd zo realistisch en slim mogelijk in. Zelf vlieg ik als business coach soms ook van afspraak naar afspraak, maar ik probeer tussendoor wel genoeg momenten van rust in te bouwen. Probeer daarnaast om je meterslange to-do-lijst terug te brengen naar een paar taken per dag en focus je ook volledig op die taken. Aan het einde van de rit loop je zo sneller door je lijst heen en geeft het je ook een stuk meer rust in je hoofd.  

2. Zorg voor uitdaging

Het is veel eenvoudiger om ons te focussen op taken die uitdagend zijn. De verveling – en daarmee ook verlies van focus – ligt op de loer als een taak je veel te gemakkelijk afgaat. Probeer daarom zo veel mogelijk aan activiteiten te werken die enerzijds haalbaar zijn, maar je anderzijds genoeg uitdagen. Wanneer je dat lukt kun je in een zogeheten ‘flow’ komen, waarin je urenlang gefocust op één taak, bergen werk verzet. De psycholoog, met de gemakkelijk te onthouden naam: Mihály Csíkszentmihály, deed onderzoek naar flow. Hij legt in zijn bestseller ‘Flow’ uit hoe het de sleutel tot een gelukkig en succesvol leven is – een aanrader! 

3. Focussen zonder afleiding

Zelfs als je je dag nog zo goed ingedeeld hebt, merk je – ik wel tenminste – dat je vaak afgeleid wordt van waar je eigenlijk mee bezig bent. Denk aan een telefoontje tussendoor of even snel een mail beantwoorden. Deels ontkom je hier in je werkende leven niet aan. Maar toch zijn er wel een aantal manieren om de afleiding zo minimaal mogelijk te houden en je te blijven focussen. Zelf vind ik het fijn om de dag (vroeg) te beginnen met het lezen van mijn mail. En dan kijk ik bijvoorbeeld in het midden en aan het einde van de dag nog een keer. Door bewust momenten van ‘afleiding’ in te lassen, creëer je rust en kun je je beter focussen op de taken die voor jou belangrijk zijn.

4. Een gezond lichaam voor optimale focus

Als je zowel fysiek als mentaal gezond bent, is je focus beter. Door gezond te eten, te sporten en goed te slapen, heb je gewoon simpelweg meer energie. Focussen kost energie, dus zorg dat je die voorraad aan energie ook hebt. Heeft je concentratie een tragisch dieptepunt bereikt, blijf dan niet naar je scherm staren, maar ga liever even een uurtje sporten of een stukje wandelen. Dan geef je je lichaam de tijd om op te laden en komt de focus vanzelf weer.

Heb je nog vragen? Laat ze hieronder achter, ik vind het leuk om je te helpen. Wil je gefocust werken aan je business? Daar kan ik je goed mee helpen. Als business & performance coach help ik ondernemers met het groeien van hun business en hun mindset. Een keer vrijblijvend kennismaken?

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *