Cryotherapie, lekker bevriezen (-110 graden!)

Afgelopen week ben ik bij Freezlab in het Olympisch Stadion in Amsterdam geweest om te ervaren wat cryotherapie is. Daar kan ik kort over zijn: Koud! Heel erg koud. Om precies te zijn 110 graden onder nul. Ja, je leest het goed!

Cryotherapie schijnt voor heel veel dingen goed te zijn. Cryotherapie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door sporters om sneller te herstellen. Ook zou het kunnen helpen tegen huidziektes zoals acne, het verhoogt je vitaliteit en het moet je lichaam ontgiften. Freezlab in Amsterdam noemt het de moderne uitvoering van het klassieke ijsbad.

Als je binnenkomt nemen ze allereerst je bloeddruk op om er achter te komen of je een gezonde jongen (of dame) bent. Je bloeddruk moet onder een bepaalde waarde zijn om je lichaam aan deze bizarre temperaturen bloot te kunnen stellen. Indien gezond bevonden dan mag je je omkleden (uitkleden) en daar sta je dan in je gele Speedo – in mijn geval was het een blauw zwembroekje, maar dat terzijde.
Je krijgt sokken aan van Freezlab en een paar warme sloffen. Heerlijk voor thuis in de winter maar helaas moesten ze daar blijven. Ook krijg je een muts op, handschoenen aan en een mondkapje op. Dit zodat de koude lucht je niet laat hyperventileren. De cryotherapie ‘freezmaster’ aldaar zei dat als je koude tepels krijgt, je er even met je handschoentjes op kan wrijven. Heerlijk.

Cryotherapie
Warme slofjes!

Uitgekleed, aangekleed en enthousiast? Dan ben je aan de beurt! Je gaat eerst een halve minuut acclimatiseren bij een temperatuur van -50 graden. Wanneer je de deur van de ruimte open doet, voelt het een beetje alsof je een vrieskist opent in de supermarkt. Alleen kan je nu naar binnenstappen en het ervaren, waar het in de supermarkt wel erg raar is als je in de vriezer gaat liggen 😉 Plat gezegd is dit natuurlijk ook gewoon een grote diepvries. Op voorhand dacht ik dat ik staand in een kleine cylinder zou plaatsnemen, waar je hoofd boven blijft. Cryotherapie in Amsterdam betekent; volledig in de vriezer.

Als je de eerste vuurdoop (mag je het vuurdoop noemen?) hebt doorstaan, mag je vervolgens een deurtje verder. Dan begint het echte werk! Min 110 graden Celsius maar liefst, dan voelt die -50 als een warm bad. Ze houden je goed in gaten aan de andere kant van het glas. Zowel door het glas en met  een camera die continu op de vriescabine is gericht. Er zal ongetwijfeld weleens iemand van z’n stokje gegaan zijn. Die wil je niet drie minuten op de koude vloer laten liggen.

Cryotherapie; Goed blijven ademen.

Wat ik lastig vond is om goed te blijven ademen! Je bent geneigd om veel meer vanuit je borst te gaan ademen waar het natuurlijk veel verstandiger is om vanuit je buik te ademen. Met andere woorden, je moet gewoon heel rustig  blijven. 

Min 110 is echt heel erg koud! Maar… omdat de lucht heel droog is heb je daar toch niet echt ‘last’ van. Zolang je ook gewoon stil blijft staan ervaar je de kou niet heel extreem. Als je beweegt juist!

De reden dat ze je sokken meegeven om in je warme slofjes aan te trekken,begreep ik heel goed. In eerste instantie had ik de sokkenmand over het hoofd gezien waardoor ik met blote voeten in de warme sloffen stond. Gelukkig zijn ze bij Freezlab er serieus mee bezig en oplettend, waardoor ik hierop geattendeerd werd. Je hebt namelijk in die paar minuten dat je daar in staat direct het gevoel dat je voeten willen vastvriezen aan de vloer. 

De drie minuten vliegen om! Voor je het weet sta je weer bij gewone kamertemperatuur op te warmen. Je lichaam heeft het eigenlijk direct weer lekker warm. Om echt verandering te ervaren moet je dit denk ik  regelmatig doen. Ik sprak een man daar die het elke dag doet en hij voelt zich fantastisch.

Ik vond het een hele leuke en interessante ervaring. 

Een ritje vanuit het mooie Groningen naar Amsterdam om drie minuten deze extreme kou te ervaren was het zeker waard! Vervolgens lekker biefstuk eten bij Loetje maakt de dag helemaal af!

Helaas heb ik in Groningen nog geen geschikte cryotherapie locatie gevonden, dus mocht iemand een idee hebben waar dit kan, of zich geroepen voelen zelf een locatie te openen… Interessant! Ik kom zeker langs. 

De reden dat ik dit doe? Als performance coach wil ik het best uit mijzelf halen!

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel

Business en performance coach


Reacties op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *