Aan je bedrijf werken of in je bedrijf werken: het grote ondernemersdilemma

Het staat bij veel ondernemers op de to-do-lijst: werken AAN de onderneming: innovaties doorvoeren, een business strategie uitwerken of een persoonlijk ontwikkeltraject opzetten. Maar aan het einde van de week is er onder de noemer ‘druk, druk, druk’ weer alleen IN het bedrijf gewerkt. Dit patroon zie ik bij veel ondernemers (zelfstandigen, maar ook bedrijven met personeel) terugkomen. En ik hoef ondernemers echt niet uit te leggen waarom het belangrijk is om ook aan je bedrijf en de toekomst ervan te werken, dat weten we allemaal wel. Maar de stap om hiermee echt aan de slag te gaan en actie te ondernemen, vinden we lastig. Met een aantal tips kan ik je misschien een zetje in de rug geven.    

1. Maak werken AAN je bedrijf prioriteit

Om ook echt aan je bedrijf te werken moet je hier simpelweg tijd voor vrijmaken. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er komen altijd andere dingen tussendoor die voorrang hebben. Want werken aan de toekomst van je bedrijf, kan altijd later nog wel, toch? Ondanks dat deze gedachtegang heel begrijpelijk is, is het niet de manier om veranderingen en ontwikkelingen door te voeren. Het is beter om iedere dag of week een tijdblok te reserveren om echt aan je bedrijf te werken en die momenten serieus te nemen en je niet af te laten leiden door de altijd terugkerende dagelijkse werkzaamheden. Blok dus momenten in je agenda om hier actief mee bezig te gaan. Vind je dat lastig? Bouw het dan geleidelijk op: begin bijvoorbeeld met een half uur per dag of een paar uur per week.    

2. Terug naar de tekentafel

Wat waren je dromen toen je begon met ondernemen en zijn deze uitgekomen? Wat wil je over 5 jaar doen en wat moet er veranderen om dat te bereiken? Hoe ziet jouw ideale werkomgeving en werkdag eruit? Dit zijn goede vragen om jezelf te stellen om te bepalen welke koers je uit wilt zetten voor de toekomst. Maar, ik heb als business coach ook gemerkt dat veel ondernemers het lastige en soms zelf enge vragen vinden. Want wat als je niet precies voor de bril hebt wat je wilt? En zijn je wensen voor de toekomst wel haalbaar?

Om over deze drempel heen te stappen, is het maken van een goed plan een must. Probeer je dromen en wensen om te zetten in haalbare doelstellingen en acties en werk stap voor stap aan de ontwikkeling van je onderneming. Probeer hierbij niet te veel in problemen en belemmeringen te denken, maar probeer liever als een buitenstaander naar je eigen onderneming te kijken. Wat zou jij jezelf adviseren om te doen? Door met een helikopterview naar je eigen bedrijf te kijken, krijg je beter zicht op het grotere plaatje en kun je sneller hoofdzaken van bijzaken onderscheiden.

3. Durf werk uit handen te geven

“Aah, ik doe het zelf wel even”, is voor veel ondernemers een herkenbare kreet. Natuurlijk ontkom je er niet aan dat je ook in je bedrijf moet werken, maar om echt tijd vrij te maken om serieus aan je onderneming te werken, moet je leren om te delegeren. Verdeel de taken binnen het bedrijf op een slimme manier onder je medewerkers (of externe partijen) en zorg dat je zelf als ondernemer genoeg tijd ‘vrij’ houdt om aan de ontwikkeling en strategie van je bedrijf te werken.     

4. Praat over je bedrijf met anderen

Nu vermoed je misschien dat er een “Wij van WC-eend adviseren, WC-eend momentje” komt. Okay, een beetje misschien! Ik kan ondernemers die meer aan hun bedrijf willen werken zeker adviseren om met anderen hierover te praten en ideeën uit te wisselen – en ja, ik help je daar graag bij. Door met iemand anders over je ondernemerswensen en -dromen te praten, ben je actief met de toekomst van je onderneming bezig en neem je dat ook serieus. Dat geeft je altijd nieuwe inzichten. Ik vind het heel mooi om te zien dat ondernemers na een afspraak vol nieuwe energie en ideeën weggaan. Want wensen en dromen zitten in elke ondernemer, soms moeten ze alleen weer even wakker geschud worden.

Heb je vragen of opmerkingen, laat ze hieronder achter, ik ben heel benieuwd. Wil je zelf meer aan je onderneming werken en een keer vrijblijvend kennismaken? Ik help je graag! Klik hier om een kennismakingsgesprek in te plannen.

DELEN:

GESCHREVEN DOOR:

John Sportel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *